Granulomul de fir - Blog:Celulita - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Granulomul de fir

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Granulomul de fir (celulita cronica sau infectia postoperatorie tardiva) este un proces inflamator cronic determinat, in majoritatea cazurilor, de germeni cu virulenta scazuta, la organisme cu rezistenta buna.

Exceptional, granulomul poate fi expresia reactiei de respingere a firului, care prin structura lui chimica joaca un rol de "antigen". O asemenea interpretare este posibila, daca granulomul apare la distanta de actul operator, cand plaga s-a vindecat per primam (plagi cu poluare gradul I-II) si daca examenul bacteriologic al secretiei este negativ. Cum, intr-o plaga, unele fire dau astfel de reactii, iar altele nu, multi autori (16) considera ca factorul microbian este direct responsabil in toate cazurile.

Granulomul de fir reprezinta, din punct de vedere anatomopatologic, un abces dezvoltat in jurul firului. Cavitatea abcesului contine o cantitate redusa de puroi, tesut necrozat si bucla firului de Nylon. Peretii cavitatii sunt tapetati de un tesut de granulatie si de un infiltrat bogat in celule gigante, epitelioide. In vecinatate, abcesul este invelit de tesut cicatriceal, adesea in exces (fibrogeneza fiind stimulata de infectia latenta), dar de calitate slaba. ...mai mult despre Granulomul de fir

Anyhoo (talk) • 8 septembrie 2009 22:28 • 4 comments
Unelte personale